This week I received great, or rather fantastic news that I can not keep to myself! The academic paper that I have been working on for about 4 years will be published in upcoming months in the CGIR Journal! The title of the paper explains best I think what the paper is all about: ‘How boards manage the tension between cognitive conflict and cohesiveness: Illuminating the four board conflict climates’. It is an inductive paper, written from a subjective problematic so I have experienced all challenges that relate to writing these types of papers and must admit that I am not only very happy but also very proud that I have achieved this milestone. Uncovering assumptions that are below consciouness is not easy. Writing academic papers about it is even more complicated. Without the continuous support of Prof. dr. Svetlana Khapova, my co-author, and my partner in everything Pim Bouwman I wouldn't have had the stamina to fulfill this task. Moreover I would not have achieved the highest standards without editor Till Talaulicar and the expert anonymous reviewers for their help with this paper. Last but certainly not least, we would not have been able to write this paper without the help of Erik van de Loo, Jaap Winter, Albert Kerssies and all the boards that participated in this research. Without them we would not have been able to collect the rich data that made this project possible in the first place. Thank you all for your support!!
Lees MeerMarilieke Engbers heeft meer dan twintig jaar ervaring als adviseur in leiderschap en verandering. In die hoedanigheid roept ze registercontrollers op om niet alleen oog te hebben voor de cijfers, maar ook voor het ongezegde en de emotie daarachter. “Als je in control wilt zijn in de organisatie, dan moet je daar aandacht voor hebben.”
Lees MeerIk mocht deze week weer aanschuiven bij Thomas van Zijl van BNR als boardroompanellid. Het ging over tijdig signalen oppikken bijvoorbeeld in relatie tot de maatschappelijke discussie over de groeiende loonkloof en de onrust die daarover ontstaat. Maar ook over het feit dat topbestuurders een somber jaar tegemoet zien en de mogelijk diepere betekenis van deze onzekerheid. En: de gemengde reactie van het bedrijfsleven op de initiatiefwet over International Maatschapplijk Verantwoord Ondernemen en tot slot hebben we ook gesproken over een interessante concrete casus en hoe het komt dat zij niet tijdig hun strategie hebben aangepast.
Lees MeerGezien de uitdagingen waar bedrijven en de maatschappij voor staan is het ‘jammer’ dat wetenschappelijke inzichten over strategische dialoog, cultuur, besluitvormingsprocessen, leren, denkfouten, onderzoekmethoden en wetenschapsfilosofie niet centraal staan in de nieuwe Corporate Governance Code. Deze inzichten kunnen helpen bij het nemen van duurzame en inclusieve besluiten (en dus goede governance). Hier bijgevoegd ons (Pim Bouwman) opiniestukje over de vernieuwde Corporate Governance Code in het Het Financieele Dagblad. De Code is op een aantal punten flink vooruit gegaan. Ons belangrijkste punt is echter dat de Code een minimumvereiste is en niet de best practice beschrijft. Het risico van de code is dat het leidt tot afvinken van de bepalingen in plaats van dat men een hoger ambitieniveau nastreeft.
Lees MeerHet is tijd voor conclusies. Vijf afleveringen lang ging Sander in gesprek met ondernemers, bestuurders, akkerbouwers, politici en activisten om te onderzoeken wat verandering drijft. In deze zesde en laatste aflevering, maken we de balans op. Welke lessen kunnen we van deze serie leren? En hoe kan deze serie ons helpen om de energietransitie te versnellen? In een gesprek over macht, tegenmacht en het onvermogen van onze leiders om het voortouw te nemen, komt Sander samen met journalist Jeroen Smit, gedragswetenschapper Reint Jan Renes en assistent professor Management & Organisation Marilieke Engbers tot een verrassend nieuw inzicht.
Lees MeerBestuurders, commissarissen en leden van ondernemingsraden moeten ‘constructief schuren’ en samenwerken in de governancedriehoek, zo kwam naar voren tijdens het achtste congres van de Alliantie Medezeggenschap & Governance. Over de kracht van kwetsbaarheid, mensgericht denken en doen, het ongezegde durven zeggen en vooral persoonlijk leiderschap: ‘Onderzoek je eigen blinde vlekken en denkfouten.’
Lees MeerZitten bestuurders en commissarissen wel op één lijn over het ongemakkelijke WK in Qatar? Dat en meer bespreken we in het boardroompanel van BNR Zakendoen. Panelleden Presentator Thomas van Zijl gaat in gesprek met het boardroompanel, dat deze keer bestaat uit: - Marilieke Engbers, assistent professor aan de VU, associate partner van adviesbureau ReConsulting en schrijver van het boek ‘Onder commissarissen’ - Roderick Munsters, commissaris bij Unibail-Rodamco-Westfield en PGGM Vermogensbeheer
Lees MeerBij radio 1 Nieuwsweekend uitgenodigd om te spreken over Benschop en Schiphol.
Lees MeerCFO moet leiding nemen in creëren van veilig spreekklimaat
Lees MeerHeidi Mitchell of The Wall Street Journal asked me to reflect on the question how you can use silence in meetings. Not a simple question because in the meetings I observed a lot was unsaid but at the same time there was no silence. Many topics, many people, little time. How can silence be created and which what effect?
Lees MeerAls het schuurt tussen leefwereld en systeem dan is het tijd voor wat anders. Volgens Marilieke Engbers hebben we een cultuur nodig waarin mensen bewust worden van hetgeen niet gezegd wordt. Wat vraagt dit van ons en waarom is het zo lastig om te veranderen?
Lees MeerDe 6 koppige jury van managementboek heeft Onder Commissarissen genomineerd voor de shortlist van managementboek van het jaar 2022. Wat een eer.
Lees MeerVolgens VU-econoom Marilieke Engbers gaat er veel meer schuil achter besluitvorming in grote boardrooms dan in de transcripten van vergaderingen terug te lezen is. „Veel blijft onuitgesproken.”
Lees MeerDe huidige governance codes suggereren dat toezicht houden ‘do-able’ is. Als je maar de regels volgt en best practices uitvoert. Maar het takenpakket voor de commissaris dijt alleen maar uit, zegt Marilieke Engbers in Onder commissarissen.
Lees MeerEconoom Marilieke Engbers promoveerde op wat er gebeurt in de top van het Nederlandse bedrijfsleven, of eigenlijk wat er niet gebeurt. Hoe kan het dat het soms zo verschrikkelijk misgaat, in Raden van Commissarissen? 'Een goede leider is ook kwetsbaar', zegt Engbers in gesprek met BNR.
Lees MeerRalf Beekveldt: Samenwerken, dat wil toch iedereen? Zeker. Maar lukt het ook iedereen en is het altijd gewenst? Ralf Beekveldt, directeur/uitgever, stelt in dit artikel dat samenwerken ook een schaduwkant heeft. Hij beschrijft zijn ervaringen in de uitgeverij, waar verschillende generaties samenwerken. En in gesprek met Marilieke Engbers, auteur van het boek Onder Commissarisen toetst hij zijn ervaringen aan haar onderzoek in ‘de cockpit van het bedrijfsleven’.
Lees MeerArtikel in de Volkskrant, geschreven door Kustaw Bessems naar aanleiding van de podcast die gemaakt is in het kader van het thema Stuurloos.
Lees MeerKies geen leiders meer die doen of ze alles weten Waarom maken leiders zo vaak dezelfde fouten, van jouw afdelingschef tot de minister-president? Omdat ze niet op zoek gaan naar hun eigen ongelijk, legt econoom Marilieke Engbers uit, die tientallen keren als vlieg op de muur meeluisterde aan de top van bestuurlijk Nederland. Met Kustaw Bessems spreekt zij over haar specialisme: dat wat niet wordt gezegd, maar wel wordt bedoeld. En duidt waarom critici als Pieter Omtzigt of Sylvana Simons zoveel weerstand ontmoeten en waarom de corona-aanpak zo gevoelig is voor fouten.
Lees MeerRonald Buitenhuis heeft me geïnterviewd voor NR Governance voor de Governance Update over mijn boek Onder Commissarissen.
Lees MeerMeer weten over Onder Commissarissen? In deze podcast spreek ik met managementboek over de RvC dynamiek en waarom zoveel ongezegd blijft.
Lees MeerIn het tweede deel van de themabijeenkomst op 23 november 2021 presenteerde Marilieke Engbers haar boek 'Onder commissarissen – Hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt.'
Lees MeerDeze week te gast bi BNR Zaken doen met Thomas van Zijl naar aanleiding van het verschijnen van mijn boek. Mijn bijdrage is te beluisteren vanaf ongeveer 58 minuten.
Lees Meer'Onder commissarissen - hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt' is een boek geschreven door Marilieke Engbers. In deze podcast ontvangt Hans Geurts twee gasten om over dit boek te praten: Marilieke Engbers zelf en VTW-directeur Albert Kerssies. Wat is het "ongezegde" eigenlijk?
Lees MeerHeb je de inspiratiesessie van De Mens Centraal gemist? De sessie is nu online terug te kijken! Op woensdag 3 november vond de inspiratiesessie ‘Zou jij door jezelf geholpen willen worden?’ plaats. In deze sessie gingen vijf leidinggevenden, die je misschien zult herkennen uit de videoserie ‘De mens centraal’, met elkaar in gesprek over de uitdagingen van mensgericht werken binnen het Rijk. Wat betekent het in de praktijk om binnen de kaders die er nou eenmaal zijn de menselijke maat als uitgangspunt te nemen? Wat is er nodig om mensgericht te werken? En vooral: tegen welke dilemma’s lopen zij aan? Onder leiding van gespreksleiders Marjolijn Grijns (bestuurslid bij het A+O fonds Rijk) en Merei Lubbe (partner bij adviesbureau LPBL) deelden de deelnemers hun verhaal. De gasten aan tafel: - Marilieke Engbers (wetenschapper en inhoudelijk expert op het thema 'het Ongezegde in de Boardroom') - Reinout Woittiez (voormalig transitiedirecteur bij het Nederlands Forensisch Instituut) - Mark Frequin (speciaal adviseur Rijksoverheid) - Christine Nijkamp (directeur Dienstverlening PGB bij de Sociale Verzekeringsbank) - Elmer Burke (MT-lid Emancipatie bij het ministerie van OCW) - Heidi Boussen (Directeur Gezond & Veilig Werken bij Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
Lees MeerRecent is het online college ‘Kracht en Tegenkracht’ opgenomen, in samenwerking met dr. Marilieke Engbers, prof. dr. Ernst Kuipers (bestuursvoorzitter MC Erasmus) en Hedy van den Berk (bestuurder woningcorporatie Havensteder). Een actueel en belangrijk thema, waar een ieder van ons in zijn of haar (werk)praktijk mee te maken heeft. Graag geven we je daarom een inkijkje in dit unieke college en bieden we je de eerste dialoogmodule kosteloos aan. Wil je meer weten en het volledige college bekijken? Dan verwijzen we je graag naar de online leeromgeving van de Academie voor Toezichthouders en Commissarissen, waar je het college eenvoudig kunt aanschaffen (€ 125,-) en kunt kijken waar en wanneer het jou uitkomt.
Lees Meer