Compliance en het ongezegde in de boardroom

In deze aflevering spreken we met Marilieke Engbers over hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt. Hoe definieer en onderzoek je het ongezegde? Wat maakt het complex om als RvC samen toezicht te houden én de strategische thema’s te bespreken? Hoe maak je toezicht menselijker? En wat is het risico van de huidige governance codes?

Lees Meer  

De Ommezwaai

Het is tijd voor conclusies. Vijf afleveringen lang ging Sander in gesprek met ondernemers, bestuurders, akkerbouwers, politici en activisten om te onderzoeken wat verandering drijft. In deze zesde en laatste aflevering, maken we de balans op. Welke lessen kunnen we van deze serie leren? En hoe kan deze serie ons helpen om de energietransitie te versnellen?In een gesprek over macht, tegenmacht en het onvermogen van onze leiders om het voortouw te nemen, komt Sander samen met journalist Jeroen Smit, gedragswetenschapper Reint Jan Renes en assistent professor Management & Organisation Marilieke Engbers tot een verrassend nieuw inzicht.

Lees Meer  

Het ongezegde in de boardroom

In deze eerste aflevering gaan wij in gesprek met Marilieke Engbers. We spreken met haar over #OnderCommissarissen, het boek dat zij over besluitvorming bij RvT’s en RvC’s. Over hoe menselijker toezicht het besluitvormingsproces verrijkt! En uiteraard haar antwoord op de vraag: wat is de essentie van goede besluitvorming vanuit het maatschappelijke perspectief?    

Lees Meer  

In the boardroom wordt veel niet gezegd

In deze aflevering spreken we verder met Marilieke Engbers over hoe de boardroom werkt en hoe de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen hun werk nog beter kunnen doen.

Lees Meer  

Leiders, onderzoek je ongelijk

Met Kustaw Bessems spreekt Marilieke Engbers over haar specialisme: dat wat niet wordt gezegd, maar wel wordt bedoeld. En duidt waarom critici als Pieter Omtzigt of Sylvana Simons zoveel weerstand ontmoeten en waarom de corona-aanpak zo gevoelig is voor fouten

Lees Meer  

Over 'Onder Commissarissen' VTW

In deze podcast ontvangt Hans Geurts twee gasten om over dit boek te praten: Marilieke Engbers zelf en VTW-directeur Albert Kerssies. Wat is het "ongezegde" eigenlijk?.

Lees Meer  

Commissarissen zijn onzichtbaar

Bij radio 1 Nieuwsweekend uitgenodigd om te spreken over Benschop en Schiphol

Lees Meer  

De mens centraal bij het Rijk

Onder leiding van gespreksleiders Marjolijn Grijns en Merei Lubbe delen de deelnemers hun verhaal. Gasten aan tafel zijn: - Marilieke Engbers - Reinout Woittiez - Mark Frequin - Chistine Nijkamp - Elmer Burke - Heidi Boussen

Lees Meer  

Webinar Kracht en Tegenkracht

In het online college ‘Kracht en Tegenkracht’ spreken dr. Marilieke Engbers, prof. dr. Ernst Kuipers (bestuursvoorzitter MC Erasmus) en Hedy van den Berk (bestuurder woningcorporatie Havensteder). over kracht en tegenkracht in de boardroom.

Lees Meer  

PhD defense Unsaid in the boardroom

The defense of my dissertation, recorded online

Lees Meer  

Wat is de voornaamste taak van een RvC/RvT?

Fragment uit interview met dr. Marilieke Engbers ‘het ongezegde en de secretaris’

Lees Meer  

'Een goede leider is ook kwetsbaar'

Hoe kan het dat het soms zo verschrikkelijk misgaat, in Raden van Commissarissen?

Lees Meer