Paul van Liempt in gesprek met Marilieke Engbers

Na Onder Commissarissen schreef Marilieke Engbers het boek Eenzaam aan de top, samen met Pim Bouwman. In deze podcast van Nieuwe Ankers pleit ze voor een nieuwe bestuurscultuur, waarin ‘de boardroom wordt vermenselijkt,’ met oog voor het defensieve en irrationele, dat iedereen ook eigen is. Ze hoopt dat ceo’s hun dilemma’s voor de buitenwereld op tafel durven leggen, maar zegt dat dat alleen kan in een wereld waarin media en journalistiek ook durven te veranderen. Een mooi begin: niet meer alles duiden in termen van winnaars en verliezers.

Lees Meer  

Eenzaam aan de top

Governance in gesprek is een onregelmatig verschijnende podcast van Hartger Wassink en Marco Frijlink.In deze aflevering gaan Marco en Hartger in gesprek met Marilieke Engbers. Op 21 mei verschijnt haar nieuwe boek ‘Eenzaam aan de top’ (geschreven samen met Pim Bouwman). Het boek gaat over het ongezegde, macht en denkfouten in de bestuurskamer. In het gesprek gaat Marilieke uitgebreid in op de totstandkoming van haar nieuwe boek en deelt ze haar inzichten en ervaringen

Lees Meer  

Compliance en het ongezegde in de boardroom

In deze aflevering spreken we met Marilieke Engbers over hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt. Hoe definieer en onderzoek je het ongezegde? Wat maakt het complex om als RvC samen toezicht te houden én de strategische thema’s te bespreken? Hoe maak je toezicht menselijker? En wat is het risico van de huidige governance codes?

Lees Meer  

De Ommezwaai

Het is tijd voor conclusies. Vijf afleveringen lang ging Sander in gesprek met ondernemers, bestuurders, akkerbouwers, politici en activisten om te onderzoeken wat verandering drijft. In deze zesde en laatste aflevering, maken we de balans op. Welke lessen kunnen we van deze serie leren? En hoe kan deze serie ons helpen om de energietransitie te versnellen?In een gesprek over macht, tegenmacht en het onvermogen van onze leiders om het voortouw te nemen, komt Sander samen met journalist Jeroen Smit, gedragswetenschapper Reint Jan Renes en assistent professor Management & Organisation Marilieke Engbers tot een verrassend nieuw inzicht.

Lees Meer  

Onderhuidse spanningen in de boardroom

Onderhuidse spanningen in de boardroom Hoe verlopen gesprekken in raden van commissarissen, in een cocktail van sterke karakters, grote belangen en besluiten met veel impact? In een speciale bonusaflevering van Beslissend spreken we met onderzoeker Marilieke Engbers, schrijver van het boek 'Onder commissarissen: hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt.'

Lees Meer  

"De mens is rationeel" in de boardroom in een ander licht

In Heilige huisjes met Sia Ataredian bespreken we ons oneinding vertrouwen in de rationele mens. We worden omringd door irrationaliteit, een deel zijn van ons mens-zijn, ook in organisaties en de boardroom. Wanneer we alleen maar doen alsof medewerkers, collega's en leidinggevenden rationeel zijn, creëren we een dualiteit tussen de wereld die we ervaren en de wereld die we vaststellen in beleid en KPI's. Dit kan uiteindelijke leiden tot vervreemding van de wereld die we ervaren. Het gevolg hiervan is dat we bij de ontwikkeling van onze kinderen, talenten en leiders alleen rationele principes gebruiken en daardoor veel toekomstig talent missen.

Lees Meer  

Het ongezegde in de boardroom

In deze eerste aflevering gaan wij in gesprek met Marilieke Engbers. We spreken met haar over #OnderCommissarissen, het boek dat zij over besluitvorming bij RvT’s en RvC’s. Over hoe menselijker toezicht het besluitvormingsproces verrijkt! En uiteraard haar antwoord op de vraag: wat is de essentie van goede besluitvorming vanuit het maatschappelijke perspectief?    

Lees Meer  

De mens centraal bij het Rijk

Onder leiding van gespreksleiders Marjolijn Grijns en Merei Lubbe delen de deelnemers hun verhaal. Gasten aan tafel zijn: - Marilieke Engbers - Reinout Woittiez - Mark Frequin - Chistine Nijkamp - Elmer Burke - Heidi Boussen

Lees Meer  

In the boardroom wordt veel niet gezegd

In deze aflevering spreken we verder met Marilieke Engbers over hoe de boardroom werkt en hoe de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen hun werk nog beter kunnen doen.

Lees Meer  

Leiders, onderzoek je ongelijk

Met Kustaw Bessems spreekt Marilieke Engbers over haar specialisme: dat wat niet wordt gezegd, maar wel wordt bedoeld. En duidt waarom critici als Pieter Omtzigt of Sylvana Simons zoveel weerstand ontmoeten en waarom de corona-aanpak zo gevoelig is voor fouten

Lees Meer  

Over 'Onder Commissarissen' VTW

In deze podcast ontvangt Hans Geurts twee gasten om over dit boek te praten: Marilieke Engbers zelf en VTW-directeur Albert Kerssies. Wat is het "ongezegde" eigenlijk?.

Lees Meer  

Commissarissen zijn onzichtbaar

Bij radio 1 Nieuwsweekend uitgenodigd om te spreken over Benschop en Schiphol

Lees Meer