01 Feb

Het bieden van tegenspraak, tegenkracht of tegenmacht is geen sinecure. Daarom is ook het risico op zonnekoninggedrag of hubris door het bestaan van een formele hiërarchie altijd aanwezig. Oa vanwege de CEO disease (het risico dat mensen in de organisatie niet tegen de leider zeggen wat ze wel over zijn of haar leiderschapsstijl denken) weten leiders niet altijd wat er speelt maar ook andere factoren spelen een rol.
Het risico op hubris tegengaan is niet eenvoudig omdat het risico zich geleidelijk en relatief onzichtbaar over de tijd ontwikkelt. Het verschil tussen een leider die overtuigend is maar open staat voor zijn ongelijk en een leider die overtuigd is van zijn gelijk en alleen vertrouwt op zijn mensen is schijnbaar klein maar feitelijk heel groot. Bovendien het bespreken van het risico brengt spanning met zich mee. Defensieve routines kunnen eenvoudig door deze spanning worden geactiveerd en nog meer spanning geven.

Ik hoop dat deze handreiking https://www.vtw.nl/nieuwsbrief/183/artikel/1532 de VTW kan helpen bij het samen, op een bewuste en reflexieve manier, te bespreken of er sprake is van dit risico en wat de juiste strategie is om het risico samen te beperken of te managen.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.